Ο Βοριάς και ο Ήλιος (Μύθος του Αισώπου)


   Μια φορά κι έναν καιρό ο Ήλιος και ο Βοριάς μάλωναν για το πώς ήταν ο πιο δυνατός. Κι είχαν τόσο πείσμα ώστε κανένας τους δεν υποχωρούσε και δεν έκανε πίσω. Έτσι όμως δεν έβγαινε συμπέρασμα, τόσο πεισματάρηδες ήταν και οι δυο τους.
-Σου προτείνω ένα στοίχημα! είπε τέλος ο Βοριάς. Να διαλέξουμε στην τύχη έναν άνθρωπο κι όποιος από τους δυο μας καταφέρει να του βγάλει την κάπα του, εκείνος θα είναι κι ο δυνατότερος.
- Δέχομαι! είπε ο Ήλιος.
   Σε λίγο φάνηκε στον κάμπο ένας άνθρωπος που πήγαινε ολομόναχος. Άρχισε τότε ο Βοριάς να φυσάει δυνατά. Ο διαβάτης έσκυψε το κεφάλι του και τυλίχτηκε πιο πολύ στην κάπα του για να προφυλαχθεί από τον άνεμο.
   Ο Βοριάς τότε έξαλλος φύσηξε ακόμη πιο δυνατά και ο διαβάτης τυλίχτηκε ακόμη πιο σφιχτά. Στο τέλος μάλιστα, ο άνθρωπος έβγαλε και μια κουβέρτα που είχε μαζί του και τυλίχτηκε και μ’ αυτήν. Έτσι  ο Βοριάς είδε κι αποείδε και σταμάτησε να φυσάει. Γύρισε τότε στον Ήλιο και του είπε:
-Εγώ δεν τα κατάφερα. Σειρά σου τώρα να προσπαθήσεις.
   Τότε ο Ήλιος πρόβαλε ολόλαμπρος στον ουρανό και αμέσως ο διαβάτης έβγαλε από πάνω του την κουβέρτα. Ο Ήλιος συνέχισε και δυνάμωσε και άλλο την λάμψη του και ο διαβάτης τότε άρχισε να ζεσταίνεται. Στο τέλος δυνάμωσε τη λάμψη του τόσο πολύ που ο διαβάτης άρχισε να ιδρώνει κι έτσι άρχισε να ξεκουμπώνει την κάπα του, ώσπου την έβγαλε τελείως.
- Εσύ τελικά είσαι ο δυνατότερος! παραδέχτηκε ο Βοριάς κι αποχαιρέτησε τον Ήλιο.

Πηγή: Kindykids


Η καλοσύνη είναι πάντα πιο δυνατή από κάθε τι. Μπροστά της, στο τέλος, υποκλίνονται όλοι. 

Ακούστε την ιστορία εδώ

Μάθετε για τον Αίσωπο εδώ

Δείτε περισσότερους μύθους του Αισώπου εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου