Ο μύθος της Ίσιδας και του Όσιρη (Αίγυπτος)



Η Νουτ, θεά του ουρανού και ο σύζυγος της ο Γκεμπ, ο θεός της γης έκαναν δύο φορές δίδυμα. Την Ίσιδα και τον Όσιρη, τον Σηθ και τη Νέφθυ. Η Ίσιδα και ο Οσιρης αγαπούσαν πολύ ο ένας τον άλλον. Η Νέφθυ όμως δεν αγαπούσε τον Σηθ αλλά τον Όσιρη.
'Οταν γεννήθηκε ο Όσιρης, μια φωνή ακούστηκε από τον ουρανό: "Γεννήθηκε ο άρχοντας του κόσμου". Ο Όσιρης έγινε βασιλιάς της Αιγύπτου και κυβέρνησε σοφά τη χώρα με βασίλισσα την Ίσιδα. Έμαθε τους ανθρώπους να καλλιεργούν τη γη και να λατρεύουν τους θεούς.

Ο Σηθ μισούσε όμως θανάσιμα τον αδερφό του. Έτσι μέτρησε κρυφά το σώμα του αδερφού του και έφτιαξε ένα φέρετρο που να τον χωρά ολόκληρο. Με ένα τέχνασμα έβαλε τον αδερφό του μέσα στο φέρετρο, σφράγισε το καπάκι με καυτό μολύβι και έριξε το φέρετρο στο Νείλο.

Όταν η Ίσιδα το έμαθε αυτό πόνεσε πάρα πολύ. Έκοψε σε ένδειξη πένθους τα μακριά της μαλλιά και έψαξε να βρει το φέρετρο. Όταν τελικά το βρήκε, κάλεσε τον Ανούβη, τον θεό με το κεφάλι τσακαλιού και του ζήτησε να ταριχεύσει το σώμα του Όσιρη. Πρώτα όμως μεταμορφώθηκε η ίδια σε κίρκο και φτερουγίζοντας πάνω από τον Όσιρη, κατάφερε να τον αναστήσει.

Ο Όσιρης έμεινε αρκετή ώρα ζωντανός και της χάρισε ένα γιο, τον Ώρο.

Όταν ο Σηθ έμαθε γι αυτό εξοργίστηκε και έκοψε το σώμα του Όσιρη δεκατέσσερα κομμάτια και τα σκόρπισε σε όλη τη χώρα. Η Ίσιδα έψαξε να βρει τα κομμάτια και κάθε κομμάτι το έθαβε εκεί που το έβρισκε.

Ο Όσιρης πήγε να κυβερνήσει σε άλλη χώρα, όπου εκεί κρίνει τις ψυχές των νεκρών. Όταν ο Ώρος μεγάλωσε, ο Όσιρης του ζήτησε να εκδικηθεί για τον θάνατό του. Έτσι ξεκίνησε η αιώνια σύγκρουση του Ώρου και του Σηθ, του καλού και του κακού. Άλλοτε επικρατεί η μια πλευρά και άλλοτε η άλλη, καμιά όμως δεν μπορεί να εξοντωθεί. Λένε ότι όταν ο Ώρος εξουδετερώσει τον Σήθ, τότε ο Όσιρης θα γίνει και πάλι βασιλιάς στην χώρα των ζωντανών.
 
Πηγή: slideshare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου