Ο μύθος του Ρωμύλου και του Ρέμου


Η Ρέα Συλβία ή Ιλία ήταν κόρη του βασιλιά της Άλμπα Λόνγκα, Νουμίτορα τον οποίο ανέτρεψε ο αδερφός του Αμούλιος, προκειμένου να σφετεριστεί τον θρόνο. Ο Αμούλιος όμως σκότωσε και όλους τους αρσενικούς απογόνους του αδερφού του, ενώ ανάγκασε τη Ρέα Συλβία να γίνει ιέρεια της θεάς Εστίας, δηλαδή να γίνει Εστιάδα. Αυτό σήμαινε πως θα έπρεπε να πάρει όρκο ότι θα διατηρήσει την παρθενία της για τριάντα χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο ο Αμούλιος είχε αποκλείσει την πιθανότητα να αποκτήσει απογόνους ο Νουμίτωρ μέσω της κόρης του. 

 

Όμως ο θεός Άρης είχε άλλα στο μυαλό του. Ξεγέλασε τη Ρέα Συλβία, την οδήγησε σε ένα δάσος κι εκεί την αποπλάνησε. Αποτέλεσμα αυτής της ένωσης ήταν η γέννηση του Ρωμύλου και του Ρέμου. Όταν το έμαθε ο Αμούλιος διέταξε να φυλακίσουν τη Ρέα Συλβία και να θανατώσουν τα μωρά. Όμως ο δούλος, στον οποίο ανατέθηκε αυτό το φρικτό έργο, λυπήθηκε τα δύο αγόρια. Τα έβαλε σε μια σκάφη και την άφησε στις όχθες του ποταμού Τίβερη, ο οποίος είχε ξεχειλίσει. Ο θεός του ποταμού Τιβερίνος, προστάτευσε τα μωρά και όταν τα νερά αποσύρθηκαν η σκάφη άραξε στη ρίζα μιας αγριοσυκιάς που ονομάστηκε Ρωμινάλιος ερινεός.

Τα δύο αγόρια βρήκε μια λύκαινα, που είχε χάσει τα μικρά της. Τα θήλασε κι έτσι αυτά μπόρεσαν να κρατηθούν στη ζωή μέχρι να τα βρει ο βοσκός Φαυστύλος που τα πήρε στην καλύβα του και τα μεγάλωσε σαν παιδιά του, μαζί με τη γυναίκα του τη Λαρεντία. Μετά από χρόνια ο Ρωμύλος και ο Ρέμος θα ανατρέψουν τον Αμούλιο, θα αποκαταστήσουν το Νουμίτορα στον θρόνο και θα ιδρύσουν τη Ρώμη.
Δείτε τον μύθο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου