Παραμύθια για την αναπηρία

Παραμύθια μέσα από τα οποία τα μικρά παιδιά, πληροφορούνται για  θέματα που αφορούν διάφορες μορφές αναπηρίας, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά στην καθημερινότητά τους, αλλά και τις ικανότητες και δυνατότητες που έχουν, πολλές φορές ίσως με κάποια δόση υπερβολής.
 
Επιπλέον τους μαθαίνουν για την λάθος στάση που έχει πολλές φορές ο κόσμος απέναντι σε αυτά τα άτομα και μέσα από την ανάγνωσή τους ο απώτερος σκοπός είναι η αποδοχή των ατόμων με αναπηρία και η παρουσίαση τους σαν ισότιμα μέλη της κοινωνίας.
 
 Μην φοβηθείτε λοιπόν να τους τα διαβάσετε...
 
 
 
 
Τίτλος: Η Αργυρώ γελάει
Συγγραφέας: T. Willis
Εκδόσεις: Πατάκη



Περίληψη:

Η Αργυρώ είναι ένα ανάπηρο κοριτσάκι, με κινητική αναπηρία. Μέσα στο παραμύθι παρουσιάζεται να γελάει, να τραγουδάει, να θυμώνει, να χαίρεται και να λυπάται.
Παρουσιάζεται να πετυχαίνει σε κάποια μαθήματα και να αποτυχαίνεισε κάποια άλλα, να είναι φρόνιμη κάποιες στιγμές, και ζωηρή κάποιες άλλες. Της αρέσει η ζωγραφική, η μουσική, η θάλασσα και το κολύμπι. Η Αργυρώ, είναιένα παιδάκι, που παρά την αναπηρία της, δενδιαφέρει από τα υπόλοιπα παιδιά του κόσμου.




 


Τίτλος: Δεν είμαι τόσο αλλιώτικος από τους άλλους
Συγγραφέας: B. Seuling
Εκδόσεις: Δωρίκος

Περίληψη:
Ένα κοριτσάκι, με σωματική αναπηρία (χρήστης τροχοκαθίσματος) διηγείται την ιστορία της.
Αρχικά εξηγά για ποιο λόγο δεν μπορεί να περπατήσει. Έπειτα διηγείται πως περνά την
καθημερινότητά της, και πως αντιμετωπίζει τις διάφορες δυσκολίες που συναντά. Παράλληλα αναφέρεται στα ενδιαφέροντά της, στο πως περνά τον ελεύθερο
της χρόνο, αλλά και τις ευθύνες
και υπευθυνότητες που έχει στο σπίτι. Το παραμύθι κλείνει με μια εξόρμηση του κοριτσιού σε μια συναυλία, μαζί με μια φίλη και τον πατέρα της, όπου ο αγαπημένος της τραγουδιστής, της χαμογελά και της κλείνει το μάτι, κάνοντας την να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι τόσο αλλιώτικη από τους άλλους.
 
 
 

Τίτλος: Δύο παπούτσια με καρότσι
Συγγραφέας: Ν. Ανδρικόπουλος
Εκδόσεις:Ελληνικά Γράμματα

Περίληψη:
Ο κύριος Λάζαρος Εαυτούλης ζει ευτυχισμένος στη χώρα «Τιμενοιαζειεμένα». Μια μέρα πάει σε ένα κατάστημα να αγοράσει παπούτσια και αφήνει το αυτοκίνητό του πάνω στην ράμπα των αναπήρων. Επιστρέφοντας μετά από αρκετή ώρα στο αυτοκίνητό του, γλιστρά, πέφτει κάτω και ξαφνικά ξυπνά και βρίσκεται σε μια χώρα που ονομάζεται «Τροχήλατη Δημοκρατία του Μπορώ».
Είναι μια χώρα όπου όλοι οι άνθρωποι κινούνται σε τροχοκάθισμα, και έτσι όλασε αυτή τη χώρα είναι διαρρυθμισμένα με τρόπο που να ικανοποιούνται οι άνθρωποι αυτοί, πχ. τα κτήρια και τα σπίτια έχουν το μισό ύψος ενός συνηθισμένου ορόφου, δεν υπάρχουν σκάλες, αλλά χειροκίνητα συστήματα ανάβασης, και γάντζοι που ανεβάζουν τα τροχοκαθίσματα και λειτουργούν ως μέσα μαζικής μεταφοράς. Όλα αυτά προκαλούν άγχος και πανικό στον κύριο Λάζαρο Εαυτούλη, κάνοντας τον να θέλει να φύγει από αυτή τη χώρα γρήγορα.
Ξαφνικά ξυπνά και συνειδητοποιεί ότι έχει λιποθυμήσει και έβλεπε εφιάλτη. Τότε κάποιος άνθρωπος σε τροχοκάθισμα διαμαρτύρεται στον κύριο Λάζαρο Εαυτούλη για το ότι έχει σταθμεύσει το αυτοκίνητό του πάνω στην ράμπα για αναπήρους, εμποδίζοντας έτσι την μετακίνησή του. Ντροπιασμένος ο κύριος Λάζαρος Εαυτούλης απολογείται και συνειδητοποιεί τις συνέπειες των πράξεών του, αφού τώρα είναι και ο ίδιος γνώστης του τι σημαίνει να έχεις δυσκολίες στη διακίνηση. 
 
 
 
 
 
Τίτλος: Θέλω μόνο να παίξω μαζί σου
Συγγραφέας: Μ. Αυτζής
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα



Περίληψη:

Ο Μάνος με τα σκιστά μάτια και το πλακουτσό πρόσωπο είναι ένα αγόρι διαφορετικό από τα άλλα, έχει σύνδρομο Down. Γι’ αυτό τα άλλα παιδιά της γειτονιάς, η Άννα Μαρία και ο Αλέξης, δεν θέλουν να παίζουν μαζί του. Ο Μάνος όμως, ξέρει να παίζει, ξέρει να μοιράζεται, μα πάνω από όλα ξέρει να αγαπά. Έτσι, μια μέρα που τα άλλα δύο παιδιά πάνε στο ποταμάκι να παίξουν, αγνοώντας τον Μάνο, αυτός τους ακολουθεί. Στην αρχή τους κάνει μια πλάκα, τρομάζοντας τους, με αποτέλεσμα αυτοί να θυμώσουν. Αργότερα όμως, όταν ο Μάνος αρχίζει να τους δείχνει όμορφα μέρη μέσα στο δάσος, καθώς και να παίζει μαζί τους, αυτοί αντιλαμβάνονται πόσο ξεχωριστό παιδί είναι, γεμάτο αγάπη. Έτσι, οι τρεις τους γίνονται φίλοι.
 
 
 
 
 
Τίτλος: Είμαι ξεχωριστή
Συγγραφέας: J. Green
Εκδόσεις: Μοντέρνοι καιροί



Περίληψη:
Η Ελένη είναι ένα κοριτσάκι με κινητικό πρόβλημα, που χρησιμοποιεί τροχοκάθισμα. Αναφέρεται στα ενδιαφέροντά της, πχ. τη μουσική, στακατοικίδιά της, αλλά και στους δύο φίλους της, την Ιωάννα (πρόβλημα όρασης) και τον Γιώργο (πρόβλημα ακοής). Η Ιωάννα είναι πολύ έξυπνη και ιδιοφυΐα στη φυσική, ενώ ο Γιώργος είναι πρωταθλητής κολύμβησης. Έπειτα αναφέρεται στις διακρίσεις που υφίσταται η ίδια και οι φίλοι της λόγω της αναπηρίας τους, πχ. ο κόσμος τη δείχνει με το δάχτυλο, στην Ιωάννα μιλάνε περίεργα σαν να μην τους καταλαβαίνει, ενώ τον Γιώργο τον κοροϊδεύουν πίσω από την πλάτη του. Στη συνέχεια η Ελένη παρουσιάζει άλλα άτομα με αναπηρία, από τον κοινωνικό της περίγυρο κάνοντας αναφορά στα πράγματα που μπορούν να κάνουν, πχ. οδήγηση αυτοκινήτου, διευθυντικές θέσεις κτλ. Έτσι, η Ελένη θέλει να περάσει το μήνυμα ότι οι άνθρωποι με αναπηρία μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα με τον δικό τους τρόπο και χρόνο, αρκεί να τους δοθεί η ευκαιρία. 
 
 
 
Και επειδή η λίστα είναι μεγάλη παραθέτω απλά τα εξώφυλλα μερικών άλλων ακόμη. Αναζητήστε τα... 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου